Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ons verhaal

Van ambachtelijke Bierbrouwerij tot volwaardig recreatie bedrijf.


Het verhaal van Bierbrouwerij Oijen.

Gestart in 1989.

De Bierbrouwerij ligt in het zicht van de Maas aan de Oijense Bovendijk in de Gemeente Oss. Precies op de grens van de kerkdorpen Oijen en Macharen. Hier zijn PietKees en Carlette Roeland ooit begonnen met de ambachtelijke Brouwerij.

PietKees als levensmiddelentechnoloog met een enorme voorkeur voor bier en de behoefte om als zelfstandige brouwer aan de slag te gaan. Carlette als gastvrouw en manager. Samen deelden zij de liefde voor het platteland, voor de ruimte en het buitenleven. Waar ook hun drie zoons (Fokke, Jop en Skip) gek van waren.

De stoute schoenen werden aangetrokken en de baan werd opgezegd. Gewoon begonnen. In de oude boerderij, waar nog het nodige aan verbouwd moest worden.

In de daaropvolgende jaren werden de brouwketels volop verhit. Om natuurzuiver bier te brouwen. Dit werd verkocht bij verschillende slijters uit de omgeving en bij RCN Vakantieparken op 10 plaatsen in het land. Ook in het eigen Proeflokaal stroomde het uit de vaten. In de beginjaren alleen op zondagmiddag, maar dat werd vrij vlot uitgebreid naar vier dagen per week. De Brouwerij groeide uit tot een begrip waar zomers op het terras en in de winter heerlijk bij de kachel een biertje gedronken kon worden en waar Carlette de scepter zwaaide.

Het restaurant

Het verhaal gaat verder in 2010.

Lokale levensgenieters, toeristen, families en bedrijven wisten steeds vaker de Brouwerij te vinden. De roep om een hapje eten werd steeds luider. Het kon niet uitblijven, een perfecte aanvulling. Samen met schoondochter Lonneke is in 2010 het restaurant geopend.

Er is in alle jaren veel veranderd. De oude vertrouwde dorpenbieren, zoals de Poort van Megen, de Vunder van Machurre en de Osse Frater, zijn vervangen door een herkenbare bierlijn. Met Oijens Blond, Donker, Amber, I.P.A. en Kaboem. En er is veel hetzelfde gebleven. De varkens Henk en Hannie eten nog altijd de bostel. Dezelfde brouwer staat er nog altijd  op ambachtelijke wijze (zonder geur-, kleur,- en smaakstoffen) dagelijks te brouwen.

Familiebedrijf

Maar inmiddels met hulp. Vanaf 2015 staan PietKees en Carlette minder op de werkvloer.
Want niet alleen Lonneke maar ook de zonen Fokke en Jop tref je aan op deze unieke locatie. Jop als Stoker met Fokke en Lonneke aan het roer van deze flink uitgegroeide onderneming, nu genaamd Bierbrouwerij Oijen.